Blog


Welke factoren dragen bij aan burn-out en wat helpt?

Er is veel geschreven over burn-out/chronische stress en over de term zijn de meningen verdeeld. Ik wil me in deze blog vooral richten op de factoren die kunnen bijdragen aan burn-out en welke dingen jou kunnen helpen voor meer plezier, energie en vertrouwen.

Lees meer »

De kracht van schrijven

Op het moment dat we worstelen met onze gedachten, emoties en levenservaringen kunnen er allerlei hulpbronnen worden ingezet. Hulpbronnen die het onderbewuste stimuleren om gevoelens en emoties te duiden in een andere vorm dan logisch redeneren. Regelmatig vinden we het lastig om meteen woorden uit te spreken over hoe we ons voelen. Schrijven is een vorm die daarbij helpend kan zijn. Naast de natuur en het lichaam waar ik gebruik van maak in mijn begeleiding zou ik graag de kracht van schrijven met je willen delen. Je kunt het gemakkelijk zelf toepassen en dit kan uiteraard ook in de natuur!

Lees meer »

De liefde voor je vak terugvinden

We leren door de jaren heen veerkracht op te bouwen. Dit doen we door keuzes te maken, uitdagingen aan te gaan en de spanning te voelen die dit met zich meebrengt. Soms vergeten we hierbij stil te staan en komen we in een ratrace terecht van meer, sneller, efficiënter, beter, vaker & groter. Regelmatig willen we voldoen aan hetgeen dat van ons gevraagd wordt, dat geeft het gevoel dat je het waard bent en ertoe doet. Althans.. dat is vaak hoe we geleerd hebben dat we ertoe doen. Door buiten onszelf te voldoen aan voorwaarden. Totdat er een moment komt dat we er niet meer aan kunnen voldoen, het overzicht kwijtraken, er steeds meer bij komt en misschien wel iemand teleur moeten stellen. Het begint te schuren en te wrijven in die binnenwereld en er ontstaan mentale, fysieke of emotionele klachten. Als mens hebben we soms dat ongemak of die pijn nodig voor verandering en beweging. Op deze manier wordt de urgentie hoger om daadwerkelijk in beweging komen en het anders te doen. Hoe groot die pijn moet zijn voordat je in beweging komt verschilt per persoon.Het opmerken en ervaren van deze pijn brengt een nieuw perspectief teweeg. Een kans om de situatie en jezelf opnieuw te aanschouwen. Een kans om naar binnen te keren en te kijken wat je nodig hebt om dicht bij jezelf te staan. Een kans om jouw voorwaarden te scheppen voor een fijne (werk)omgeving en vandaaruit te kijken hoe dit van buitenaf bij jou kan aansluiten. Een kans om de liefde voor je vak terug te vinden.Je eigen regie pakken is en blijft voor veel mensen lastig. Je wilt de ander niet teleurstellen, maar jezelf ook niet. We zijn eerder geneigd om deze keer voor die ander te kiezen en vanavond, morgen of volgende week pas voor onszelf te kiezen.

Lees meer »

Een gezonde leefstijl en toch een burn-out?

Ik zie een gezonde leefstijl als een mooie basis om je energiek en fit te voelen. Als je je lichaam geeft wat het nodig heeft en goed verzorgt draagt het bij aan je zelfvertrouwen en lekker in je vel zitten. Toch is er soms iets anders aan de hand en kun je je vinger er niet precies op leggen. Je blijft je vermoeid en onrustig voelen, ondanks dat je gezond bezig bent met je leefstijl en je leven op orde hebt. Een gedachten die in je op kan komen is: “Ik doe er alles aan om gezond te zijn, hoe kan ik nou nog steeds vermoeid zijn en die pieken en dalen ervaren in emoties?”. Er bestaat een grote kans dat je hard je best aan het doen bent vanuit allerlei gezondheid tips die je om je heen hebt opgepikt (en deze je ook echt kunnen helpen), maar je daarnaast vergeet te voelen wat je lichaam echt nodig heeft. Je probeert misschien wel naar een soort ideaal plaatje toe te werken.

Lees meer »

De ervaringen die je met je meedraagt en de kracht van de route van binnen naar buiten.

Een positief perspectief hebben en krachtige momenten voelen is goud waard. Ze zijn waardevol om je vooruit te bewegen. Je ziet kansen en er is ruimte om dingen op te merken die je anders niet zou zien. Ze kunnen je makkelijker over de streep trekken om toch die stap te nemen om ergens voor te gaan. Maar wat als je deze krachtige momenten en het positieve perspectief al een tijdje niet ervaart? Blijft dit zo? 

Lees meer »