Gezonde en ongezonde stress

Een gezonde hoeveelheid stress op een dag of in een week is afhankelijk per persoon. Normaal gesproken zijn je cortisolspiegels 's ochtends het hoogst en nemen ze gedurende de avond af, zodat je weer lekker kunt slapen. Bij chronische stress blijven je cortisolspiegels hoog en sta je continu in een alert stand. Je hebt het gevoel dat je op je hoede moet zijn en dat kost je energie.

Bij een gezonde hoeveelheid stress in je lijf ontstaan er gedurende een dag pieken en dalen in je stresslevels waardoor je de kans krijgt om op te laden, zodat je gemiddeld genomen tussen de juiste hoeveelheid stress blijft. De hoeveelheid stress die je kunt hanteren, waar je stress van krijgt en hoe vaak je een oplaad moment nodig hebt is van verschillende factoren afhankelijk. Het is onder andere afhankelijk van de leefstijl die je hanteert, extern belastende situaties, sociale steun, je persoonlijkheid (jeugd en coping) en de neurale bedrading in je brein.


"De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landen, maar waarnemen met nieuwe ogen"

Marcel Proust

Verschil tussen acute en chronische stress

Acute stress met voldoende ontspanning is gezond. Het helpt je keuzes te maken en deadlines te halen of misschien wel het belangrijkste om überhaupt uit bed te komen. Wanneer je jouw lichaam minder goed kent, minder serieus neemt (en je gedachten juist heel serieus neemt) en je niet voldoende ontspanning tegenover stress zet ontstaat er langzaam een gebrek aan hersteltijd. Blijf je je lichaamssignalen negeren? Dan wordt dit vanzelf chronische stress. Je voelt niet meer het verschil tussen ‘aan’ en ‘uit’ staan doordat de normaalwaarden van je stresshormonen zijn verschoven in je lijf. Je voelt continu een bepaalde onrust in je lijf. Hoe zou het zijn om de strijd niet meer aan te hoeven met jezelf? Dat je jezelf beter leert kennen vanuit een milde en accepterende houding naar jezelf? En dat je weer kunt ontspannen vertrouwen op jezelf vanuit verbinding met jezelf?

 

Plan gerust eens een vrijblijvende digitale afspraak in als je je herkent in bovenstaande. Ik leg je graag meer uit en dan kijken we of ik mogelijk iets voor je zou kunnen betekenen.