Dragen jouw rollen bij aan jouw perspectief?

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 16:50

Het zijn onder andere de rollen waar we ons prettig in voelen en die onze identiteit vormen. Soms kunnen deze rollen je beklemmen. Dan heb je even weer de omkering te maken, de route van binnen naar buiten.

Zo zit ik zelf al een tijdje te mijmeren over deze rollen en de impact ervan. Zou het niet veel meer dienend zijn dat onze rollen bijdragen aan onze missie en niet andersom? Als we het bekijken vanuit het perspectief van de Gouden Cirkel van Sinek sluit dit helemaal aan. Ik neem je er in mee.

Jouw perspectief in jouw proces is cruciaal

Ik zou je graag een perspectief tegen het licht houden, misschien brengt het je iets in jouw proces.

  • Een missie bestaat vanuit het innerlijke vuurtje, vanuit de waaromvraag. Waarom doe jij wat je doet. Wat je wil betekenen of bijdragen aan het grotere geheel. 
  • Hoe je dit vervolgens wil doen is de tweede laag, aansluitend op de eerste laag. Hierbij kun je denken aan; welke samenwerkingen ga je aan? En welke voorwaarden zijn voor jouw belangrijk? Zoals bijvoorbeeld de natuur voor mij een belangrijk onderdeel is voor mijn streven om meer (zelf)compassie te creëren. Je kunt hierbij ook denken aan welke voorwaarden een rol moet voldoen om jouw missie te kunnen uitdragen op een manier die voor jouw prettig voelt. Je neemt jezelf immers altijd mee in je functie, in de sportschool, in relaties etc.
  • Vervolgens kun je een derde laag toevoegen en concreet maken wat je graag wilt doen om aan je missie bij te dragen. Zoals in mijn geval 1 op 1 begeleiding of groepstrainingen voor herstel.

Via deze benadering kijk je dus eerst vanuit jouw missie, jouw mensbeeld en jouw innerlijke vuurtje. Gaat je hart hier ook sneller van kloppen? De rol(len) waarin je dit kan doen lijkt daardoor meer secundair aan het grotere plaatje. Het is vooral belangrijk dat die rol(len) van waaruit je dit doet aansluit en past bij jouw missie. Vanuit dit perspectief kun je dichter bij jezelf blijven en voelen de keuzes die je maakt stevig en gegrond. Het is wederom de route van binnen naar buiten gericht in plaats van buiten naar binnen. Deze manier van kijken geeft je lucht en maakt ruimte voor jezelf, maar kan ook spannend zijn om daadwerkelijk te doen zodra je de verwachting van buitenaf gaat bekijken. Wat zullen ze er van vinden? Doe ik het op deze manier wel goed? Dit is oefenen en leren vanuit compassie naar jezelf, stap voor stap. Het brengt je meer rust, ruimte en vrijheid als je aan jouw behoeften gaat voldoen. We denken vaak dat dit ten koste gaat van de ander, maar juist door meer eigenaarschap te nemen voor jouw proces en jouw behoeften ontstaat er ook weer ruimte om echt naar de ander te luisteren.

 

Hoe kom jij het beste tot je recht?

Het kan dus zijn dat een specifieke rol niet altijd passend voelt om jouw levensvreugde te ervaren, jouw innerlijke vuurtje wel. Voelt deze omkering voor jou helpend? En ervaar je meer stevigheid onder je voeten als je je missie blijft uitdragen en naleven via deze benadering? Een missie verandert namelijk niet zo snel, het is immers jouw innerlijke vuurtje. Een rol kan daarentegen iets zijn waar je in past, uit groeit en soms met je meegroeit.

 

Wat als ik je vraag waar jij het beste tot je recht komt en jezelf kan zijn? Welke verschillende rollen heb jij in een bepaalde context zoals op je werk, in een relatie, in jouw leefstijl of in de sportschool? Een rol kan je misschien wel vergelijken met een jas die je aantrekt. Soms zit hij perfect, soms schuurt het een beetje (zoals een labeltje). Soms hoef je het niet eens te proberen, want je ziet bij voorbaat dat het niet gaat passen.


En als deze jast niet past? Hoe ver ga je in het aanpassen van jezelf tot die jas past? Of kies je ervoor om een andere jas aan te trekken die wel past? Het kan ontzettend interessant zijn om te kijken op welke manier jij je rollen vervuld voor meer ontspanning, plezier, balans en verbinding met jezelf.

> Op welke manier kies jij jouw jas?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.