De voordelen van de natuur bij jouw herstelproces

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 13:09

Bij het herstellen van een ontwrichtende situatie doorloop je verschillende fases. Of dit nu een burn-out, het verlies van dierbaren, een veranderende prive- of werksituatie is... vaak begint deze fase bij overweldigd worden door de situatie. Een kenmerk dat goed past bij deze fase is overleven, zowel fysiek als mentaal. Gevoelens als machteloos, hopeloos en geïsoleerd raken van jezelf, anderen en je omgeving treden tijdelijk op de voorgrond. Regelmatig is dit het punt waarop we hulp zoeken bij een coach of psycholoog. Daarnaast kan in deze fase de natuur ook een ontzettende kalmerende en positieve bijdrage leveren aan jouw herstel. Ik neem je graag mee in de voordelen van de natuur.

Het werkende mechanisme in de natuur

  • Het versterkt je zintuigelijke waarneming, waardoor je uit je hoofd stapt (vaak met overvolle gedachten) en meer je lijf gaat voelen. Het stimuleert jouw om verfijnd waar te nemen hoe het met je gaat en hoe jij je voelt. In plaats van piekeren komen er juist creatieve processen bij jou op gang in de natuur.
  • Bewegen in de natuur ontlaad stress en heeft allerlei gezondheidsvoordelen, zoals een positieve werking op het spijsverteringskanaal, verlaging hartslag, verlaging ademhaling, zet makkelijker aan tot sociaal contact, bevorderen van persoonlijke ontwikkeling.
  • De natuur laat zien dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Als je heel ver terug gaat in de tijd en alles van de natuur zouden afbreken tot hele kleine bouwstoffen zul je zien dat wij gemaakt uit dezelfde bouwstoffen als de natuur. Dit maakt dat we verbonden zijn met de natuur en veel van de natuur kunnen leren, zoals van de cyclus van de natuur.
  • Bomen, en met name naaldbomen, scheiden stofjes uit om zichzelf te beschermen tegen schimmels en bepaalde insecten. Het blijkt dat wij mensen gezondheidsvoordelen ervaren van het inademen van deze stofjes (phytonciden). Het activeert namelijk je immuunsysteem!
  • In het Sjamanisme wordt veel gebruik gemaakt van rituelen in de natuur. Er wordt gewerkt met de elementen van de natuur voor het helen van jouw verleden. Rituelen waarin loslaten, verwerken van verlies en het ontstaan van een nieuw begin belangrijke thema's zijn, zodat jij je energie weer voelt stromen.
  • De natuur is oordeelloos en kan daarmee als veilige haven fungeren.
  • De verbinding met de natuur stimuleert zingevingsvraagstukken.
  • De natuur stimuleert verwondering en dankbaarheid en dit heeft een positief effect op je stemming en emoties.

 

Passief in de natuur

Bij passief in de natuur zijn beleef je de natuur zonder actief te bewegen. Je bent hierbij vooral gericht op de connectie met de natuur en de rust die het je brengt. Je kunt jezelf diepgaande spirituele vragen stellen (wat is de bedoeling, waarom ben ik hier?), je voelt je onderdeel van het grotere geheel en stelt je nieuwsgierig op naar alles wat je in de natuur ervaart.

In Japan en China wordt veel gebruik gemaakt van bosbaden als ontspannende en herstellende activiteit. Bij bosbaden ga je alleen de natuur in (zonder telefoon en andere afleiding) en laat je je onderdompelen door alle natuur om je heen. Je bent bewust aanwezig in de natuur, je neemt alles om je heen in je op en word je bewust van alles wat er is en leeft in de natuur. Het gaat om de diepgaande verbinding die je met de natuur kunt ervaren. Soms kan het prettig voelen om een klein stukje vertraagd te wandelen, maar het is vooral belangrijk dat je bewust aanwezig bent in de natuur.

 

Actief in de natuur

Bij actief in de natuur zijn kun je denken aan buiten wandelen, yoga, ademhalingsoefeningen, mindfulness, maar ook aan tuinieren. Bij deze vormen beweeg je in de natuur terwijl je de natuur actief inzet om jouw herstel te bevorderen. Bijvoorbeeld; door rustig te wandelen en op te merken wat je ruikt, hoort, ziet en voelt. Je brengt hiermee je hartslag omlaag, je stresshormonen omlaag en er ontstaat meer ruimte voor creativiteit. Sommige actieve vormen brengen je verstilling en andere actieve vormen kunnen emoties bij je losmaken door de inzichten die je natuur je geeft.

Zowel passief als actief in de natuur aanwezig zijn brengt je zenuwstelsel tot rust en helpt je bij het verwerken van jouw proces. In de natuur zul je merken dat je je aandacht moeiteloos kunt volgen doordat je slechts volgt wat jouw aandacht trekt. In tegenstelling tot taken waarin je je aandacht erg gefocust moet houden, je hoofd er bij moet houden en geen afleiding mag hebben.

 

De natuur is overal

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren om een kijkje in de natuur te nemen om te ervaren wat het jouw brengt. Dit hoeft niet altijd een groot natuurgebied te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook in een park bij jou in de stad. Overal zijn mogelijkheden om de natuur en de sereniteit ervan op te merken.

Mocht de natuur iets bij je teweeg brengen en je creativiteit doen aanzetten? Neem dan ook eens pen en papier mee terwijl je in de natuur in trekt het kan mooie perspectieven en inzichten geven!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.