De kracht van schrijven

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 15:52

Op het moment dat we worstelen met onze gedachten, emoties en levenservaringen kunnen er allerlei hulpbronnen worden ingezet. Hulpbronnen die het onderbewuste stimuleren om gevoelens en emoties te duiden in een andere vorm dan logisch redeneren. Regelmatig vinden we het lastig om meteen woorden uit te spreken over hoe we ons voelen. Schrijven is een vorm die daarbij helpend kan zijn. Naast de natuur en het lichaam waar ik gebruik van maak in mijn begeleiding zou ik graag de kracht van schrijven met je willen delen. Je kunt het gemakkelijk zelf toepassen en dit kan uiteraard ook in de natuur!

 

Wat schrijven met je doet

Wanneer je worstelingen ervaart in je innerlijke wereld, maar niet kan duiden met de geest kan schrijven helpend zijn. Je schrijft op wat er in je opkomt zonder dat het logisch hoeft te klinken. Dit kan iets zijn waar je oog op valt in de natuur, maar het kan ook een gevoel of woord zijn die in je opkomt en nog niet meteen duidelijk voor je is. Alles wat jouw aandacht trekt heeft een reden. Het wil je iets vertellen over je (complexe) binnenwereld en door de dingen op te schrijven die jij opmerkt komt er vanzelf duiding aan die binnenwereld. De linkjes die jij mag ontvangen worden vanzelf duidelijk wanneer je begint met schrijven. Het mooie is dat hetgeen wat niet voor jou bedoeld is ook niet naar jouw toe komt. Je mag er op vertrouwen dat alles wat jij kunt ontvangen passend is bij jouw proces op dat moment. Het wil je iets vertellen en jij hoeft het alleen maar aandacht te geven door er naar te kijken, luisteren en het er te laten zijn.

 

Schrijven als emotieregulatie-techniek

Schrijven kan naast duiding geven aan jouw binnenwereld ook een manier zijn om ruimte te creëren bij jezelf. Door woorden te geven aan jouw emoties neemt de overspoeling van de emotie af. Ook de chaos in gedachten nemen af. Andere gedachten en emoties krijgen de ruimte. Je kunt weer helder denken en voelen.

 

Transformerende werking van binnen naar buiten

Deze hulpbron is een manier om begrip en mildheid bij jezelf te creëren. Het is een middel om je zelfreflectie te vergroten en te verbreden. Door letterlijk op te schrijven wat er in je binnenwereld naar boven komt geef je uiting aan wat er bij jou leeft. Als je weet wat er bij jou leeft en je de verschuiving van jouw innerlijke wijsheid naar je verstand hebt gebracht kun je gaan kijken wat je er mee wilt doen. Soms is het iets waar je eerst zelf mee aan de slag kunt en soms kan het handig zijn om hiervoor externe hulp of begeleiding bij te vragen. Er is hierin geen goed of fout. Het is de start van een prachtig bewustwordingsproces dat jij serieus hebt genomen bij jezelf.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.