Wist je dat er positieve energieslurpers zijn?
Dat zijn activiteiten die je leuk vindt maar wel energie kosten, oftewel waar je energietank gedurende een dag van omlaag gaat. Wanneer we ons hier niet van bewust zijn en doorgaan op de automatische piloot neemt de vermoeidheid langzaam steeds meer toe. Ik neem je mee hoe je ze herkent en wat hiervoor kan helpen.
Wat zijn positieve energieslurpers?
Gedurende een dag ondernemen we allerlei activiteiten, soms omdat het moet (zoals bijv. de administratie, het huishouden) en soms omdat we het willen en leuk vinden. Nu kun je een onderscheid maken tussen “wat je leuk vindt en waar je van oplaad” en “wat je leuk vindt maar je ook energie kost”. Dit is een essentieel onderscheid als het gaat over het bewaken van je energie gedurende een dag of week. Wanneer we ons niet bewust zijn van de dingen die we leuk vinden én ook energie kosten kan de vermoeidheid langzaam bij jezelf toenemen.
Wat iemand energie kost verschilt per persoon. Het is onder andere afhankelijk hoe hard zintuigelijke prikkels bij je binnen komen, zoals bijv geluid, licht/kleur, geur, aanraking en hoe snel je dat weer verwerkt met je lijf.
Je kunt de positieve energiesluper bij jezelf checken door een activiteit die je leuk vindt eens door te trekken naar 12 of 24 uur. Wat gebeurd er met je energietank als je de activiteit 12 of 24 uur doet? Zo kan ondanks de activiteit die je erg leuk vind (bijv. je werk, tijd met kinderen, sociaal contact etc.) wel energie kosten. Ik merk regelmatig dat mensen met chronische stress en burn-out hier niet of minder bewust van zijn.
Wat is ontspanning en wat zijn de effecten van onvoldoende ontspanning?
Om je energietank te bewaken is het belangrijk om voldoende ontspanning (ofwel herstelmomenten) tegenover de dingen te zetten die je energie kosten. Ook ontspanning kan per persoon verschillen. Zo kan puzzelen of een bad nemen voor de één heel ontspannend zijn, maar voor de ander ontzettend frustrerend. Ontspanning is iets waar je het gevoel hebt dat je even helemaal niets hoeft of moet van jezelf waar je van oplaad en weer energie van krijgt.
Bij onvoldoende ontspanning pleeg je roofbouw op je lichaam. Je bouwt voor elk tekort aan ontspanning een herstelschuld bij jezelf op. Je zult deze ontspanning op een ander moment moeten inhalen om weer in balans te komen. Wanneer je dit te vaak achterwege laat zul je zien dat de herstelschuld steeds groter wordt en minder makkelijk is om in te halen. Als je dit lang genoeg blijft volhouden ontstaan er klachten die zich op verschillende manieren kunnen uiten, zoals fysiek, emotioneel, mentaal of in gedrag.
Hoe bewust omgaan met jouw energielevels?
Houd voor jezelf eens bij wat je allemaal doet op een dag, hoeveel tijd er tussen elke activiteit zit en hoeveel ontspanning je inzet op een dag. Geef jezelf aan het einde van de dag een cijfer op basis van hoe goed je je voelt. Schrijf er ook bij waar het cijfer voor staat ( welke emoties & gedachten ervaar je) en vergelijk dit met de dag ervoor. Wanneer je merkt dat je energie laag is kijk dan welke dingen je energie kosten en wat je eventueel weg kunt laten. Kijk ook welke dingen je ontspanning geven en je extra kunt inzetten. Houd dit alles voor een bepaalde periode bij om te kijken of je hiermee je energietank langzaam kunt opkrikken. Je mag hierbij jezelf serieus nemen en eerlijk zijn naar jezelf over wat je energie kost. Het kan soms best lastig kan zijn om iets te moeten laten waarvan je eigenlijk weet dat het energie kost. De activiteit heeft eigenlijk geen prioriteit, maar jij hebt het wel zo bedacht in jouw structuren en routines van de dag. Als je er over nadenkt om iets achterwege te laten kan het je in de eerste instantie gevoelens van onrust geven. Kijk dan eens welke gedachten je erbij ervaart en hoeveel invloed je hebt op hetgeen dat je denkt (bijv. de ander teleurstellen of jezelf teleurstellen)? Zou je het eventueel kunnen verdragen als je een ander teleurstelt en ja zegt tegen jezelf? En wat gaat het je allemaal opleveren als je het een week later oppakt, achterwege laat of aan een ander uitbesteedt? Probeer het maar!
Reactie plaatsen
Reacties